top of page

HOE HET BEGON

Als twintiger wilde Robin heel graag het leger in, dat leek hem wel wat. Maar helaas viel zijn droom in duigen toen hij op rugproblemen werd afgekeurd. Op 34-jarige leeftijd kocht hij de jeep die hij altijd al wilde hebben, een naoorlogse Nekaf. Het restaureren kon gaan beginnen! Omdat hij hier totaal geen ervaring mee had kwam hij in contact met andere Nekaf eigenaren die vaak ook trucks uit de Tweede Wereldoorlog hadden. Hij raakte hier zo gefascineerd door dat hij - na het opknappen van de Nekaf - besloot een echte W.O.II Truck te kopen. Zijn keuze viel op een GMC Toolset, dat is een vrachtwagen die gebruikt werd om voertuigen met pech weer te repareren. De Toolset werd helemaal gerestaureerd en in bijna originele staat weer teruggebracht. De binnenkant werd namelijk ingericht als camper waarbij rekening is gehouden met authentieke details. Na een aantal vakanties in Nederland ging het gezin in 2009 naar Normandië op vakantie in stijl.

Vanaf dat moment is Robin echt besmet geraakt met het ''Groene Virus'' en bracht hij het ene na het andere W.O.II voertuig terug in originele staat.

Sietske is haar hele leven altijd al erg begaan geweest met de medemens, en dan met name kinderen. Voor ze moeder werd is ze werkzaam geweest in de zorg. Met de komst van de oudste in 1995 is ze gestopt met werken en is ze huismoeder geworden. Zelf vindt ze dit een belangrijke en verantwoordelijke taak. Daarnaast was ze actief bij de kinderopvang in de kerk, het contact houden en ondersteunen van twee kinderen in Tanzania, twee kinderen uit Hongaarse kindertehuizen tijdens de zomer- en kerstvakantie over de vloer hebben en een aantal jaren opvang bieden aan kinderen via de pleegzorg.

In deze periode is het voertuigenpark van Robin flink uitgebreid, wat je ondertussen al wel een collectie kon gaan noemen. Daarbij begon Robin ook interessante voorwerpen uit die tijd te verzamelen. Af en toe kwamen er kennissen kijken en die zeiden dan:

''Wat een mooi collectie, hier moeten jullie echt iets mee doen, een museum met informatie over de voertuigen ofzo.''

Van die gedachte werden Robin en Sietske niet echt warm, maar ze hadden wel door dat ze iets unieks hadden waar mensen - en vooral kinderen - enthousiast van werden.

Robin en Sietske hebben altijd al het idee gehad dat ze later iets wilden gaan betekenen voor de medemens. Daarbij zei Robin altijd dat hij na zijn vijftigste minder wilde gaan werken. Rond die tijd zouden de kinderen ook volwassen zijn waardoor er meer ruimte zou komen om handen en voeten te geven aan dit idee. Maar hoe en wat was nog niet echt duidelijk.

Na een paar jaar brainstormen - en een bezoek aan het Memory Museum in Nijverdal van een bevriend stel - kregen ze de ingeving om vanuit de groeiende collectie, Robins enthousiasme voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft en Sietske haar hart voor kinderen, een Educatief W.O.II Centrum te beginnen. 

 

Hun doel met dit Centrum is vanuit de situaties en keuzes die invloed hebben gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog, leerlingen en bezoekers aan te sporen om bewust na te denken over welke keuzes zij zouden maken en daarbij na te denken over de gevolgen en verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt, op korte maar ook zeker op lange termijn.

Gedurende de periode van 2013-2017 is het gezin met hulp van anderen bezig geweest met bouwen en inrichten van het Oorlogsmuseum in Medemblik. Ze hebben lespakketten voor op school ontwikkeld die de algemene kennis verrijkt en aansluit op het actieve programma in het Centrum. Hiernaast zie je foto's van deze periode. In oktober 2017 was de opening van het oorlogsmuseum waarbij Frank Streng als burgemeester van Medemblik de officiële handeling verrichtte.

2018 is een jaar geweest waarin we een aantal bezoekersgroepen en scholen hebben ontvangen. Door de opgedane ervaringen waren we begin 2019 klaar voor de ontvangst van meerdere schoolklassen uit de wijde omgeving en daarbij óók het reguliere publiek. Vanaf begin 2019 ging namelijk de Speurtocht volgens Escaperoom-concept live, welke geschikt is voor alle leeftijden.

Mede door het grote succes van deze Speurtocht volgens Escaperoom-concept kwamen er aanvragen of er ook familiedagen, rondritten in W.O.II Trucks en bedrijfsuitjes mogelijk waren. Hierdoor werden we geïnspireerd om hiervoor super gave arrangementen te ontwikkelen. Een negental arrangementen gingen live in het 4e kwartaal van 2019.
 

Eind 2019 is een vrijwilliger langs alle 195 basisscholen uit de omgeving geweest om het lesprogramma en lespakket uit te leggen aan de leerkrachten.

Door al deze uitbreidingen in aanbod en intensieve promotie, kwamen er vele boekingen binnen voor eind 2019 en begin 2020.

 

In maart 2020 hadden 107 schoolklassen het lesprogramma geboekt, een gigantische groei ten opzichte van de 14 klassen in het voorjaar van 2019. Daarbij stonden er ook 36 groepsarrangementen geboekt en stonden er 13 herdenkings-evenementen in binnen- en buitenland gepland. Door corona werd helaas 100% van deze boekingen geannuleerd. 

 

In de maanden die daarop volgde en het museum verplicht dicht moest blijven, is het vrijwilligersteam aan de slag gegaan met het aanvragen van de museumregistratie zodat we in de toekomst kunnen meedoen met de museumjaarkaart. Daarbij is ook een start gemaakt met het ontwikkelen van de Militaire Display, iets wat anders pas op de langere termijn was opgepakt vanwege de vele geplande bezoeken.


U kunt wel merken dat we vol enthousiasme aan de weg timmeren :-)
 

Dit opdat de (lokale) W.O.II verhalen bewaard blijven en niet vergeten worden!

bottom of page